Nieuws / Nachrichten / News
 

maart 2024
Jasper van 't Hof trio - CD SKIN UNDER
recensie in Jazz Zeitung DE
lees verder ...
 

maart 2024
Jasper van 't Hof trio - CD SKIN UNDER
UIt ROOTSTIME.BE
 

Jasper van ’t Hof (1947) loopt al jaren lang mee in de Nederlandse jazzscene, aan mijn aandacht is hij vaak ontsnapt omdat hij begon als lid van de Europese jazzrockgroep Association P.C. en in die tijd was ik daar absoluut geen fan van. Daarna volgde een grote carrière waarin hij opnam met Archie Shepp, Ernie Watts, Philip Catherine en Angelique Kidjo o.a., helaas aan mij voorbijgegaan. In 2018 kreeg Jasper eindelijk een beloning voor zijn muzikale bezigheden, namelijk de Boy Edgar Prijs de hoogste jazz onderscheiding in Nederland, de prijs werd hem overhandigt door zijn oude maatje uit Association, drummer Pierre Courbois, mooier kan het niet zijn.

Dus kan ik hier een vorm van revanche plegen met het recenseren van deze fantastische cd van Jasper. Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met de bijdrage van de Duitse saxofonist Christof Lauer, jarenlang solist bij o.a. de NDR Big Band, die hier een uitermate krachtige indruk maakt met zijn knallende geluid dat doet denken aan de sound van power blazers als Archie Shepp, George Adams e.a. en dat is precies in mijn straatje. Verder wordt hij begeleid door Stefan Lievestro op contrabas en Jamie Peet op slagwerk, samen vormen zij een fantastisch kwartet met muziek waar de vonken vanaf slaan. Alle composities zijn van de hand van Jasper met uitzondering van “Marsch für Oelze” van Ralf Hübner, een Duitse slagwerker met wie Jasper speelde op het album Courage from the past samen met de hier aanwezige Christof Lauer (1953). Het album kwam tot stand via een crowdfundingsconcert in samenwerking met de Blues Krant, zelfs drummer Cesar Zuiderwijk deed eraan mee hetgeen de zaal liet volstromen.

Het openings- en titelnummer “Skin under” maakt gelijk duidelijk waar het hier om gaat, power jazz in de beste zin van het woord, vooral Christof en Jamie Peet zorgen voor de nodige drive terwijl Jasper hier zorgt voor de rustige tempi. “That Blue Wonder” , een blues brengt ons in rustiger vaarwater met een melodieus stuk waarin Christof wederom de show min of meer steelt met zijn krachtige en kleurrijke spel in een harmonieuze balans met het subtiele spel van Jasper, prachtig. Het ontroerende “Marsch für Oelze” behoort tot de hoogtepunten op dit album, gedragen klanken ondersteunen dit eerbetoon aan een schilder. Stefan brengt hier een fraaie solo op zijn bas waarna een uiterst subtiel gespeelde solo van Jasper. En Christof laat horen dat hij ook fluisterend sterk overkomt. “Borderless Content” bevat een lichte verwijzing naar Giant Steps van Coltrane maar het draait hier toch vooral om Christof Lauer, super. “The Endless Past” verwijst qua spel enigszins naar Thelonius Monk, gewild of ongewild.

Ik ga niet alle nummers doornemen, hoewel ook “Associations”, een duidelijke verwijzing naar Jasper’s eerste groep met Christof in een glansrol op sopraansax in de voetsporen van ene Coltrane en het afsluitende “Fleur Protégée” (de naam van Jasper’s bootje) superieur zijn, luister zelf want dit album is een onbetwiste aanrader!
Jan van Leersum.
Zie ook jaspervanthof - With other artists
 

02-04-2023 - STUTTGART - Klaus Bröckel over Jasper van 't Hof
https://www.facebook.com/1764820333/posts/pfbid02wqm97drUxxW35b6i3auo8AUsASik745iint5Zv4yA1MMrd11vCs6VVwU7jopVis2l/?sfnsn=scwspmo

10-03-2023 - ENSCHEDE, Jazzpodium de Tor, vrijdagavond. Concert door Jasper van ’t Hof (piano en andere toetsen), Jesse Schilderink (saxofoon) en Stefan Lievestro (contrabas). Programma: eigen werk van Jasper van ’t Hof.
Meesterimprovisator Van ’t Hof blijft veelzijdig fenomeen
Ware fans lieten zich niet weerhouden door de enige sneeuw van deze slappe winter, waardoor het bezoekersaantal toch nog van een behoorlijk peil genoemd mag worden. Het was ook niet de eerste de beste artiest: niemand minder dan Jasper van ’t Hof, de toesten”profeet” die in eigen land nou eenmaal minder wordt geëerd dan daarbuiten, zoals het gezegde luidt. Bezoekers van dit jazzpodium weten hem wél te vinden, zoals in 2014, 2015, 2017 (bij zijn 70e verjaardag) en een jaar later, in een duoconcert met Ruud Ouwehand. Van ’t Hof had nog twee kanjers meegenomen: contrabassist Stefan Lievestro, die we al eerder hoorden schitteren, tevens met dezelfde pianist, in 2014, maar ook in 2015 en in 2019. Zelfs het jonge veelbelovende talent Jesse Schilderink blies hier niet voor het eerst op zijn saxofoon: hij deed dat al eens vorig jaar, bij het eerste concert-na-Corona in de Walstraat.
Het concert begon met vogelgeluiden en esoterische klanken. Het werd weer eens een staaltje imrovisatie van de bovenste plank, waarbij Van ’t Hof regelmatig wisselde tussen de akoestische vleugel en het keyboard, soms zelfs simultaan. Soms was er sprake van geregisseerde improvisatie, waarbij de saxofonist zat te wachten op het vingertje van de pianist om in te kunnen zetten. Op andere momenten werden er “gewoon” composities uitgevoerd, gespeeld van bladmuziek. Juist deze afwisseling maakte het beluisteren zo aantrekkelijk. Neem daarbij nog eens een contrabassist, die niet alleen braaf zijn baslijntjes speelde, maar net zo fanatiek soleerde als de pianist en het muzikale feest was compleet. Nog completer maakte Jesse Schilderink het met zijn weergaloze saxofoonspel.
Ook in de somposities viel genoeg afwisseling te ontdekken. Van atonale chaos tot vredige tonaliteit en van blues (Lazy day) tot bolero (Quite American). Iemand naast mij meende invloeden van Messiaen te ontdekken, ik hoorde een vleugje Bach in Mute.
Stefan Lievestro stemde een enkele keer tijdens het concert zijn instrument (zelden meegemaakt op dit podium), maar de arme vleugel zal dit lot ook de komende week moeten ondergaan, want tegen de ferme aanslag van Van ’t Hof is niet élk instrument bestand…
Koen Edeling

 

25-10-2021 - Trio Jasper van 't Hof, Stefan Lievestro, Jamie Peet op 27 november a.s. in de 
Societeit de Hereeniging - Deventer. ZIE VIDEO
 


30-08-2021 - Paul Heller – 31-8-2021 – Facebook
“Zo geweldig om weer te spelen met echt publiek, zeker met deze ongelooflijke groep!!!
Jasper van ’t Hof, Martin Gjakonovski, Bodek Janke
Bedankt Jens Bosch, Cologne Jazzweek, Altes Pfandhaus, Gerhard Richter (fotografie).”
Foto's >


06-08-2021 - Recensie concert Palmengarten 5-8-2021 Palmengarten Frankfurt

12-09-2020 - Jasper van 't Hof - B.E. Trio - Buma Boy Edgar prijs tournee
 

03-07-2019 - Binnenkort CD Jasper van 't HOfs B.E.TRIO

07-01-2019 - Video's interviews en registraties concert uitreiking Buma Boy Edgar Prijs 2018
 

04-01-2019 - Foto impressie uitreiking Buma Boy Edgar Prijs 2018
 

6-12-2018 - Jasper van 't Hof ontvangt Buma Boy Edgar Prijs 2018
 

21-11-2018 - VPRO vrije geluiden - Jasper van 't Hof heeft Buma Boy Edgar Prijs gewonnen

18-10-2018 - Programma uitreiking Buma Boy Edgar Prijs 2018 bekend.
In verschillende combinaties zullen de volgende artiesten op het podium staan:
Jasper van ’t Hof (synthesizers en piano), Aldo Romano (drums), Philip Catherine (gitaar), Tony Lakatos (saxofoon), Tineke Postma (alt saxofoon), Ilja Reijngoud (trombone), Paul van Kemenade (alt saxofoon), Dick de Graaf (tenor saxofoon), Pierre Courbois (drums), Stefan Lievestro (contrabas) en Jamie Peet (drums).
Op 6 december worden er maar liefst vier nieuwe composities gepresenteerd. Een nieuw akoestisch arrangement voor piano met vier blazers dat Van ’t Hof speciaal voor deze avond schreef. En drie nieuwe composities voor het recent opgerichte Jasper van ’t Hof trio (Jasper van ’t Hof, Stefan Lievestro en Jamie Peet). Van een aankomende CD worden de stukken Sister Joe, Feel Good en Nebula ten gehore gebracht. Meer van deze nieuwe CD is in 2019 te horen tijdens de Buma Boy Edgar Prijs Tournee van Jasper van ’t Hof.

De presentatie van de avond is in handen van Frank Jochemsen.VPRO Vrije Geluiden zal verslag van de avond doen op NPO Radio 2 Soul & Jazz en op www.vrijegeluiden.nl.


9-7-2018 - Artikel ProgJazz over Jasper van 't Hof - Boy Edgar Prijs 2018

30-6-2018 - Bekijk video bekendmaking van winnaar Buma Boy Edgard Prijs 2018 Jasper van 't Hof

29-6-2018 - Pianist and composer Jasper van 't Hof wins Buma Boy Edgar Prize 2018  read more ...

29-06-2018 - Jasper ontvangt de Buma Boy Edgard Prijs 2018 / juryrapport
lees meer…

26-06-2018 - Website Jasper van 't Hof vernieuwd.

15-09-2017 - Jasper ontvangt eerste exemplaar van zijn biografie in jazzclub De Tor in Enschede.